CrossCore Kisbér

Az élet Háború... készülj a Harcra!

Miért jó zabot enni?

2015. március 18. 18:59 - CrossCoreKisbér


Napi 10 dkg zab elfogyasztásával már lényegesen hozzájárulhatsz egészséged megőrzéséhez, hiszen ez a mennyiség elegendő a szív– és érrendszer védelméhez szükséges esszenciális zsírsavszükséglet egyharmadának fedezésére.

A zab megfelelő arányban tartalmaz lassan beépülő energiát, komplex szénhidrátokat keményítő és ballasztanyagok formájában. Ezenkívül még nagyon sok másodlagos növényi anyagot rejt magában, például fitoösztrogént, amely bizonyítottan rákmegelőző hatású, sokféle B vitamint, kalciumot, amely a csontozat erősítését szolgálja, továbbá stresszhatásokat leküzdő ásványi anyagot, magnéziumot.

10011434_751088391577692_621304608_n.jpg

A zab tehát rendkívül sokoldalú és tápláló alapanyag. Széles tápanyag tartalma miatt igen jelentős egészségtani szerepet tölt be az élelmiszerek között. Könnyen emészthető, nagy mennyiségben van benne vízben oldódó ballasztanyag, amely nagymértékben segíti, hogy a kórokozók és káros anyagok minél könnyebben kiürüljenek a szervezetből. A zabnyákot például emésztési problémák kezelésére már régóta használják. A zab ballasztanyagainak további jótékony hatása, hogy csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, s ezt a hatást a másodlagos növényi anyagok csak tovább fokozzák. Az orvosok az inzulin feltalálása előtt a cukorbetegeknél a zab vércukorszint - csökkentő hatását használták ki és zabkúrát írtak ki a páciensek részére.

Ma már azt is tudni, hogy a zab oldódó ballasztanyagainak koleszterinszint csökkentő hatással is bír, ezzel is elősegíti a szív– és érrendszer védelmét. Ezenfelül a zab gyomorpanaszokra is alkalmas, továbbá vércukor– és vérnyomáscsökkentő hatása is van.

A zab tartalmaz egy antidepresszáns, tehát hangulatjavító hatású pszichotrop anyagot is. Emellett bőségesen jelen van a zabban a B1-vitamin, amit „jó hangulat vitaminnak“ is szoktak nevezni, ez ugyanis fokozza a boldogsághormon, vagyis a szerotonin termelését.

A zab igen speciális tápanyag összetétellel rendelkezik, s ennél fogva fokozza a sportolók koordinációképességét, gyorsaságát, kitartását, s jó hatással van a szellemi teljesítőképességre is!

 

Zabkása receptek: Itt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://crosscorekisber.blog.hu/api/trackback/id/tr527281787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása